Dessertvin
Du har siddet til bords i nogle timer og har fået den ene ret efter den anden. Du mangler lige prikken over i’et – desserten – og der er selvfølgelig ingen dessert uden en lækker dessertvin, som er med til at lukke ballet. En dessertvin hører til en middag, og den har sin helt klare berettigelse, fordi den simpelthen efterlader en med et veltilfreds smil og en delikat samt blid sødme, som varer ved.
Læs mereDer er efterhånden rigtig mange gode producenter af dessertvin, som har forstået at ramme plet. En dessertvin skal helst være sødere end selve desserten, og det er da heller ikke noget problem at skabe en rigtig sød vin, som smager himmelsk og fløjlsagtig. Kvaliteten af den søde vin er helt afgørende, og det hviler på den proces, som den pågældende producent anvender.
Dessertvin på flere måder
Der er klart stor forskel på smagen af dessertvin. Det kommer meget an på, hvor i verden den er lavet og af hvem. Der er i princippet tre måder at fremstille en dessertvin på – her er der så flere metoder, der er afledt af de tre hovedprincipper. Den ene er, at man kan vælge at høste druerne meget sent. Når man gør det, bliver sukkerindholdet i druerne mere koncentreret, og når vinen endelig begynder at gære, bliver alt sukkeret ikke til alkohol. Det tilbageværende sukker er det, der er med til at give dessertvin dens sødme. Rigtig mange druer bliver udsat for et angreb, som kaldes ædel råddenskab (botrytis cinerea). Det er ganske bevidst, at man lader det indtræffe, da man derved får en endnu større koncentration af sukker i druen.
En anden metode går ud på, at man lader druerne ligge til tørre, så væsken inde i druerne fordamper og på den måde koncentrerer sukkeret i druen. Hvis man ikke gærer druerne helt, så der stadig er sukkerindhold og ikke kun alkohol, vil det blive til en sød dessertvin.
Det tredje princip går ud på, at man stopper gæringsprocessen ved selv at tilsætte alkohol. Det kaldes en forstærkning af vinen. Hvis man stopper gæringen, inden det hele bliver til alkohol, vil man bevare den sødme, der er i druen, så man samtidig kan tilsætte alkohol.
Har du aldrig smagt en rigtig god dessertvin, bør du give dig selv en i gave og forkæle dig selv efter en lækker dessert. Det er en vidunderlig fornemmelse af en afbalanceret sød og blød afrunding. Vi har nogle utrolig gode dessertvine her på Smageklubben, så du kan stifte et rigtig godt bekendtskab med en formidabel dessertvin.
Viser 1–12 af 22 resultaterSorted by popularity
Ramos Pinto Porto White 19,5 % Portvin
Portvin med nuancer af citrusfrugter, tørrede frugter, honning og modne eksotiske toner, som dominerer i Porto White fra Ramos Pinto. Samtidig har vinen en meget charmerende sprødhed og friskhed, som harmonerer flot med de modne toner. Den vil være perfekt til et lille glas inden et måltid, til foie gras eller sammen med en frugttærte eller frugtsalat. Server den let afkølet Se vores udvalg af Portvine under Vin & Spiritus - Vin - Portvin eller HERJ MIQUEL JANE, CLASSIC PENEDÈS Sauvignon Blanc- Reserva
Citrus og blomster-agtig smag. En unik mousserende vin lavet på vores stjernesort Sauvignon Blanc.Ramos Lagrima White Portvin - Dette er en meget kompleks hvid portvin med masser af sødme og eksotiske frugtnuancer (modne druer, abrikoser, fersken og appelsin) men også delikate aromaer af kamilleblomst.
Eftersmagen er lang og fed. Brug den som aperitif, til foie gras eller til desserter med frugt. Den bør serveres ret afkølet.Porto Messias Special Reserve 20 %
Denne vin er en blanding af vine med syv års lagring i egetræs fade. Smuk tiltalende rav-farve med dejlig og forførende aroma af moden og tørret frugt. En elegant og fyldig portvin, med en lang og behagelig eftersmag. Drik vinen til dine desserter, eller hvis du bare ønsker at nyde et glas portvin.
Cellar Reserve Old Tawny Murray Darling Portvin
En meget kompleks og elegant hedvin, med klassiske toner for denne type vin med alder: Tørrede blomster og frugter, blommer, brombær, mokka, mørk chokolade, vanilje, muskatnød, kanel og lakrids. Den har en harmonisk og lang eftersmag. Server den som aperitif eller sammen med desserter med tørrede frugter eller nødder. Prøv den også til appelsintærte eller til blåskimmeloste. Se vores udvalg af Dessert og PortvinePorto Messias Vintage 2011
Her får man ualmindelig høj kvalitet til prisen. 2011 er en exceptionel årgang der er moden nu, men kan ligge flere år, hvor den kun bliver bedre. Den gode årgang har skabt en mørkerød Vintage Port med masser af personlighed, saft og kraft. Stor fyldig aroma af modne bær, syltetøj og kirsebær med skønne noter fra fadene. Se vores andre Portvine under Vin & Spiritus - Vin - Portvin eller direkte HERRamos Pinto Tawny Portvin
Farven er flot rød men med orange og brunlige toner. I duften finder man en sammensætning af tørre frugter, nødder samt appelsiner, svesker, hindbær og brombær. Smagen er meget velouragtig men samtidig sprød med en flot balance mellem rundheden og nerven. Den har en usædvanlig høj klasse for en "almindelig" Tawny at være. Her får man kvalitet for pengene.Vintage Portvin 2015 fra Bulas Wine i Portugal
Kraftfuld, afbalanceret og for eftertiden! Vinificeret i et fad af rustfrit stål ved kontrolleret temperatur og tilsætning af brandy til finish. Inden enkelthøstvinen aftappes, lagres den i rustfri stålkar i 2 år for at bevare dens unge og frugtagtige karakter. Denne vin er ikke filtreret, har en intens uigennemsigtig rubinfarve og aromaer med noter af vilde og sorte frugter med nuancer af grøntsager. I munden er den på én gang højtidelig og kompleks, har tanniner med dimension, volumen og struktur, hvilket garanterer en intens effekt og en frisk lang lækker finish. Denne vintage er fuld af potentiale. Kraftig i aromaen, kraftfuld i strukturen, kraftfuld i angrebet og kraftig i eftersmagen. Den har muskler, men har samtidig en fantastisk balance mellem frugter, tanniner, syre og alkohol. Det er en vintage for eftertiden!Fakta | Om vinen |
---|---|
Land | Portugal |
Område | Duoro |
Producent | Bulas |
Drue/Druer | Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cão & Tinta Roriz |
Alkohol % | 20 % |
Flaskestørrelse | 75 cl |
Indeholder sulfitter |