Rosévin
En rosévin hører sommeren til. Det er en læskende og forfriskende lyserød vin, som vinder større indpas i den danske vinkultur. Tidligere har det hørt de lidt finere samfundslag til, men i dag finder du rosévin over det hele.
Læs mereNavnet rosé kommer fra det franske navne rose, som vinen har taget farve efter. Det er hovedsageligt en sommervin, da den helst skal nydes afkølet. Ligesom med fx mousserende vin ser man også mange typer af rosévin. Nogle er tørre og bitre, mens andre er søde. Den har en dejlig friskhed, som er fortræffelig til fx fisk eller lette sommerretter, men et glas rosévin kan så sandelig også drikkes uden mad til. Det er en mere trendy vin, end det var for blot 5-10 år siden, og det kan ses på udbuddet, som er stort og varieret.
Sådan får rosévin sin farve
En rosévin laves typisk efter tre hovedprincipper, som er med til at give den sin karakteristiske farve. Den mest udbredte metode er, at man tager skaller fra blå druer og gærer dem sammen med druemosten. Selv en kort kontakt med skindet af druerne er nok til at give den en lyserød farve og sin fortrinlige aroma. Ved en rødvinsfremstilling vil man gære skallerne med vinen i op til 20 dage, så man kan få garvesyren og aromaerne ud af skindet.
Ved det andet princip anvender man netop resterne eller biproduktet fra en rødvinsproduktion til at lave rosévin. Man tapper noget af den frie most i bunden fra, så man kan koncentrere produktionen. Denne proces sker i starten af gæringsprocessen. Her vil skallerne fra druerne stige op til overfladen, så den vin, der ligger i bunden, ikke får så meget farve fra druerne. Herefter tapper man godt 10% af vinen fra bunden af beholderen, så resten af vinen i beholderen bliver mere intens og mere koncentreret. Den frie most, som man har aftappet, kan bruges som rosévin.
Det tredje og sidste princip går ud på, at man ganske enkelt blander rød- og hvidvin. Det sker dog sjældent, at man gør det på denne måde, men gør man det, vil forholdene typisk være hele 95% hvidvin og de sidste 5% rødvin.
Er du blevet tørstig efter en lækker rosévin, kan du finde nogle virkelig velsmagende og friske rosévine her på Smageklubben.dk, hvor vi nøje har søgt efter de forskellige smagsnuancer. Du finder helt sikkert en, der falder i din smag – sød eller tør.
Viser alle 9 resultater
Rosévinen har en ren og vedvarende duft, der minder om hindbær og jordbær Smagen er frugtig, blød og afbalanceret
Fakta | Om vinen |
---|---|
Land | Spanien |
Område | La Mancha |
Producent | Bodegas La Villa Real |
Drue/Druer | 100% Tempranillo |
Alkohol % | 13,5 |
Flaskestørrelse | 75 cl |
Indeholder sulfitter |
Fakta | Om vinen |
---|---|
Land | Frankrig |
Område | Languedoc-Roussillon |
Producent | Domaineu de Cabriac |
Drue/Druer | 100% Cinsault |
Alkohol % | |
Flaskestørrelse | 75 cl |
Indeholder sulfitter |