Dessertvin
Du har siddet til bords i nogle timer og har fået den ene ret efter den anden. Du mangler lige prikken over i’et – desserten – og der er selvfølgelig ingen dessert uden en lækker dessertvin, som er med til at lukke ballet. En dessertvin hører til en middag, og den har sin helt klare berettigelse, fordi den simpelthen efterlader en med et veltilfreds smil og en delikat samt blid sødme, som varer ved.
Læs mereDer er efterhånden rigtig mange gode producenter af dessertvin, som har forstået at ramme plet. En dessertvin skal helst være sødere end selve desserten, og det er da heller ikke noget problem at skabe en rigtig sød vin, som smager himmelsk og fløjlsagtig. Kvaliteten af den søde vin er helt afgørende, og det hviler på den proces, som den pågældende producent anvender.
Dessertvin på flere måder
Der er klart stor forskel på smagen af dessertvin. Det kommer meget an på, hvor i verden den er lavet og af hvem. Der er i princippet tre måder at fremstille en dessertvin på – her er der så flere metoder, der er afledt af de tre hovedprincipper. Den ene er, at man kan vælge at høste druerne meget sent. Når man gør det, bliver sukkerindholdet i druerne mere koncentreret, og når vinen endelig begynder at gære, bliver alt sukkeret ikke til alkohol. Det tilbageværende sukker er det, der er med til at give dessertvin dens sødme. Rigtig mange druer bliver udsat for et angreb, som kaldes ædel råddenskab (botrytis cinerea). Det er ganske bevidst, at man lader det indtræffe, da man derved får en endnu større koncentration af sukker i druen.
En anden metode går ud på, at man lader druerne ligge til tørre, så væsken inde i druerne fordamper og på den måde koncentrerer sukkeret i druen. Hvis man ikke gærer druerne helt, så der stadig er sukkerindhold og ikke kun alkohol, vil det blive til en sød dessertvin.
Det tredje princip går ud på, at man stopper gæringsprocessen ved selv at tilsætte alkohol. Det kaldes en forstærkning af vinen. Hvis man stopper gæringen, inden det hele bliver til alkohol, vil man bevare den sødme, der er i druen, så man samtidig kan tilsætte alkohol.
Har du aldrig smagt en rigtig god dessertvin, bør du give dig selv en i gave og forkæle dig selv efter en lækker dessert. Det er en vidunderlig fornemmelse af en afbalanceret sød og blød afrunding. Vi har nogle utrolig gode dessertvine her på Smageklubben, så du kan stifte et rigtig godt bekendtskab med en formidabel dessertvin.
Viser 11 resultaterSorteret efter popularitet
Ramos Pinto Porto White 19,5 % Portvin
Portvin med nuancer af citrusfrugter, tørrede frugter, honning og modne eksotiske toner, som dominerer i Porto White fra Ramos Pinto. Samtidig har vinen en meget charmerende sprødhed og friskhed, som harmonerer flot med de modne toner. Den vil være perfekt til et lille glas inden et måltid, til foie gras eller sammen med en frugttærte eller frugtsalat. Server den let afkølet Se vores udvalg af Portvine under Vin & Spiritus - Vin - Portvin eller HERPorto Messias Special Reserve 20 %
Denne vin er en blanding af vine med syv års lagring i egetræs fade. Smuk tiltalende rav-farve med dejlig og forførende aroma af moden og tørret frugt. En elegant og fyldig portvin, med en lang og behagelig eftersmag. Drik vinen til dine desserter, eller hvis du bare ønsker at nyde et glas portvin.
Cellar Reserve Old Tawny Murray Darling Portvin
En meget kompleks og elegant hedvin, med klassiske toner for denne type vin med alder: Tørrede blomster og frugter, blommer, brombær, mokka, mørk chokolade, vanilje, muskatnød, kanel og lakrids. Den har en harmonisk og lang eftersmag. Server den som aperitif eller sammen med desserter med tørrede frugter eller nødder. Prøv den også til appelsintærte eller til blåskimmeloste. Se vores udvalg af Dessert og PortvinePorto Messias Vintage 2011
Her får man ualmindelig høj kvalitet til prisen. 2011 er en exceptionel årgang der er moden nu, men kan ligge flere år, hvor den kun bliver bedre. Den gode årgang har skabt en mørkerød Vintage Port med masser af personlighed, saft og kraft. Stor fyldig aroma af modne bær, syltetøj og kirsebær med skønne noter fra fadene. Se vores andre Portvine under Vin & Spiritus - Vin - Portvin eller direkte HERVintage Portvin 2015 fra Bulas Wine i Portugal
Kraftfuld, afbalanceret og for eftertiden! Vinificeret i et fad af rustfrit stål ved kontrolleret temperatur og tilsætning af brandy til finish. Inden enkelthøstvinen aftappes, lagres den i rustfri stålkar i 2 år for at bevare dens unge og frugtagtige karakter. Denne vin er ikke filtreret, har en intens uigennemsigtig rubinfarve og aromaer med noter af vilde og sorte frugter med nuancer af grøntsager. I munden er den på én gang højtidelig og kompleks, har tanniner med dimension, volumen og struktur, hvilket garanterer en intens effekt og en frisk lang lækker finish. Denne vintage er fuld af potentiale. Kraftig i aromaen, kraftfuld i strukturen, kraftfuld i angrebet og kraftig i eftersmagen. Den har muskler, men har samtidig en fantastisk balance mellem frugter, tanniner, syre og alkohol. Det er en vintage for eftertiden!Fakta | Om vinen |
---|---|
Land | Portugal |
Område | Duoro |
Producent | Bulas |
Drue/Druer | Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cão & Tinta Roriz |
Alkohol % | 20 % |
Flaskestørrelse | 75 cl |
Indeholder sulfitter |
Ramos Pinto Adriano Porto White Reserva
Her finder man eksotiske nuancer af appelsiner, passionsfrugt og krydderier. I smagen er vinen kraftig men samtidig har den en meget charmerende finesse og sprødhed, som giver den en fantastisk harmoni mellem sødme og friskhed. Den vil være perfekt til et lille glas inden et måltid, til foie gras eller sammen med en frugttærte eller frugtsalat. Server den let afkølet.Porto Messias LBV 2016
Late Bottled Vintage 2016 fra Porto Messias er en intenst rubinfarvet portvin med en kompleks aroma af vilde frugter med noter af krydderier. I munden har den en god friskhed med unge tanniner, der giver en lang og elegant finish. Efter en periode med lagring på egetræsfade aftappes vinen efter 4-6 år. Vi anbefaler, at Porto Messias LBV 2016 nydes let afkølet ved 14-16ºC.