Bourgogne – en vinregion i Frankrig
Bourgogne bliver ofte kaldt den ”hellige gral”, når snakken falder på vinregioner. Det er en region, der befinder sig godt placeret i både de centrale og østlige dele af Frankrig. Regionen strækker sig helt oppe fra Auxerre i det lidt nordlige Frankrig til det sydlige Lyon.
Det er en vinregion, hvor de famøse Bourgogne vine kommer fra. Det er vine, som folk enten elsker dybfølt og nærmest sværger til – eller også forstår man sig ganske enkelt ikke på Bourgogne vinens kompleksitet.
Ret proportionalt med den evigt store interesse for vine fra denne region, så er priserne på Bourgogne vin også nogle af verdens højeste. Det er her, hvor nogle af de største vine bliver produceret, og de er ganske tro mod de gamle metoder, som er blevet anvendt i utallige år. Det er ganske klassiske vine, som ikke fornyer sig. Her er det ganske velset at “hvile på laurbærrene”, hvis man kan sige det i den forstand, da der ikke eksperimenteres med nye druesorter. Integriteten ligger i at fremstille vin, som de altid har gjort, og så vinen smager af det område, den kommer fra. På denne måde kan rigtige vinentusiaster genkende vinene – med stort velbehag.
Bourgogne vin fremstilles efter gamle foreskrifter
En Bourgogne vin skabes på en Pinot Noir, hvis det er en rødvin, og en Chardonnay, hvis det er en hvidvin. De helt specielle forskrifter, som efterleves, når der fremstilles rødvin, skyldes druen Pinot Noir, som ikke er nem at arbejde med, og meget kan gå galt, hvis ikke den får de helt rette temperaturer og en optimal høst. Det er en meget tyndskallet druesort, som er delikat og sart.
Fokus ligger altså på at fremstille en Bourgogne vin, der smager af og har et islæt af området og regionen med sin karakteristiske lysere røde farve, som er kendetegnet for en rødvin fra Bourgogne. Yderligere kan druesorter som Aligoté, Gamay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Melon de Bourgogne og Pinot Liébault også nævnes.
Som en af Frankrigs mest berømte vinregioner, sammen med Champagne og Bordeaux, så er det også en region, hvorfra der kommer rigtig mange flasker årligt, såvel røde som hvide. Bourgogne vin bliver fremstillet i omkring 150 millioner eksemplarer hvert eneste år, og godt de 30 millioner af dem kommer fra hjertet, som man så populært kalder skråningen Côte d’Or mellem Dijon i nord og Santenay i syd.
Der er blevet fremstillet Bourgogne vin siden det 2. århundrede, men det er først godt op i det 20. århundrede, hvor verden for alvor fik øjnene op for vinmarkedet, og i dag bliver der således handlet Bourgogne vin for vanvittige summer hvert eneste år. Nyrige kinesere har især spærret øjnene op for de eftertragtede vine, som kun bliver fremstillet i begrænset omfang, og af den grund ryger priserne også i vejret.
Klassifikation og modenhed af Bourgogne vin
Kun de allerbedste Bourgogne vine bliver klassificeret og præmieret med det ypperste prædikat inden for vin, som er Grand Cru. Kun ca. 2% af høsten ender ud med at blive Grand Cru vine, imens de næstbedste får klassificeringen 1. Cru, som svarer til ca. 60% af høsten. Resten får ringere klassifikationer.
En Bourgogne vin kan nydes ret ung, da vinen fra en Pinot Noir får mindre garvesyre. Det betyder, at de kan drikkes allerede fra 2-4 år, imens de gode Bourgogne vin, Grand Cru og 1. Cru, med fordel sagtens kan udvikle sig i mindst 6-7 år – gerne meget længere, hvis det er rigtig gode årgange. Det kan her lige tilføjes, at verdens dyreste vin netop kommer fra Bourgogne. Det er Domaine de la Romanée-Conti, som koster op til 300.000 kroner pr. flaske for de dyre årgange.