Dessertvin
Du har siddet til bords i nogle timer og har fået den ene ret efter den anden. Du mangler lige prikken over i’et – desserten – og der er selvfølgelig ingen dessert uden en lækker dessertvin, som er med til at lukke ballet. En dessertvin hører til en middag, og den har sin helt klare berettigelse, fordi den simpelthen efterlader en med et veltilfreds smil og en delikat samt blid sødme, som varer ved.
Læs mereDer er efterhånden rigtig mange gode producenter af dessertvin, som har forstået at ramme plet. En dessertvin skal helst være sødere end selve desserten, og det er da heller ikke noget problem at skabe en rigtig sød vin, som smager himmelsk og fløjlsagtig. Kvaliteten af den søde vin er helt afgørende, og det hviler på den proces, som den pågældende producent anvender.
Dessertvin på flere måder
Der er klart stor forskel på smagen af dessertvin. Det kommer meget an på, hvor i verden den er lavet og af hvem. Der er i princippet tre måder at fremstille en dessertvin på – her er der så flere metoder, der er afledt af de tre hovedprincipper. Den ene er, at man kan vælge at høste druerne meget sent. Når man gør det, bliver sukkerindholdet i druerne mere koncentreret, og når vinen endelig begynder at gære, bliver alt sukkeret ikke til alkohol. Det tilbageværende sukker er det, der er med til at give dessertvin dens sødme. Rigtig mange druer bliver udsat for et angreb, som kaldes ædel råddenskab (botrytis cinerea). Det er ganske bevidst, at man lader det indtræffe, da man derved får en endnu større koncentration af sukker i druen.
En anden metode går ud på, at man lader druerne ligge til tørre, så væsken inde i druerne fordamper og på den måde koncentrerer sukkeret i druen. Hvis man ikke gærer druerne helt, så der stadig er sukkerindhold og ikke kun alkohol, vil det blive til en sød dessertvin.
Det tredje princip går ud på, at man stopper gæringsprocessen ved selv at tilsætte alkohol. Det kaldes en forstærkning af vinen. Hvis man stopper gæringen, inden det hele bliver til alkohol, vil man bevare den sødme, der er i druen, så man samtidig kan tilsætte alkohol.
Har du aldrig smagt en rigtig god dessertvin, bør du give dig selv en i gave og forkæle dig selv efter en lækker dessert. Det er en vidunderlig fornemmelse af en afbalanceret sød og blød afrunding. Vi har nogle utrolig gode dessertvine her på Smageklubben, så du kan stifte et rigtig godt bekendtskab med en formidabel dessertvin.
Viser 1–12 af 28 resultater
Ramos Pinto Porto White 19,5 % Portvin
Portvin med nuancer af citrusfrugter, tørrede frugter, honning og modne eksotiske toner, som dominerer i Porto White fra Ramos Pinto. Samtidig har vinen en meget charmerende sprødhed og friskhed, som harmonerer flot med de modne toner. Den vil være perfekt til et lille glas inden et måltid, til foie gras eller sammen med en frugttærte eller frugtsalat. Server den let afkølet Se vores udvalg af Portvine under Vin & Spiritus - Vin - Portvin eller HERPorto Messias Vintage 2011
Her får man ualmindelig høj kvalitet til prisen. 2011 er en exceptionel årgang der er moden nu, men kan ligge flere år, hvor den kun bliver bedre. Den gode årgang har skabt en mørkerød Vintage Port med masser af personlighed, saft og kraft. Stor fyldig aroma af modne bær, syltetøj og kirsebær med skønne noter fra fadene. Se vores andre Portvine under Vin & Spiritus - Vin - Portvin eller direkte HERPorto Messias Special Reserve 20 %
Denne vin er en blanding af vine med syv års lagring i egetræs fade. Smuk tiltalende rav-farve med dejlig og forførende aroma af moden og tørret frugt. En elegant og fyldig portvin, med en lang og behagelig eftersmag. Drik vinen til dine desserter, eller hvis du bare ønsker at nyde et glas portvin.Ramos Lagrima White Portvin - Dette er en meget kompleks hvid portvin med masser af sødme og eksotiske frugtnuancer (modne druer, abrikoser, fersken og appelsin) men også delikate aromaer af kamilleblomst.
Eftersmagen er lang og fed. Brug den som aperitif, til foie gras eller til desserter med frugt. Den bør serveres ret afkølet.Ramos Pinto Lagrima Red Portvin viser masser af let-frugtige aromaer og er generelt bare super charmerende.
På ganen giver det en fløjlsagtig fornemmelse – super ”smooth” og chokoladeagtig på den lette måde. Stor kompleksitet og med den flotte sødme der balancerer perfekt i eftersmagen.White Reserva Portvin 19,5 % fra Bulas Wines i Portugal
Balanceret, sød med nøddearomaer. Vinificeret med lang maceration, fermenteret i rustfri stålkar ved en temperatur på 22ºC og tilsætning af brandy til finish. Inden blandingen af de udvalgte vine aftappes, har de lagret på franske egetræsfade i gennemsnitligt 7 år. Denne vin har en gylden farve og intens aroma af nødder. I munden er den afbalanceret, har velintegreret syre med sødme og har en lang frisk afslutning.Fakta | Om vinen |
---|---|
Land | Portugal |
Område | Duoro |
Producent | Bulas |
Drue/Druer | Malvazia Fina, Rabigato & Gouveio |
Alkohol % | 19,5 % |
Flaskestørrelse | 75 cl |
Indeholder sulfitter |