Armagnac
Navnet klinger ganske fransk – Armagnac. Det er pærefransk, næsten også i bogstaveligste forstand. Det er en druebrændevin, som mest af alt minder om Cognac, men helt uden at være det. Den har sit eget liv og egne metoder i form af tilblivelse og smag.
Læs mereDen hedder Armagnac, da den kommer fra regionen med samme navn, som befinder sig omkring det bjergrige område ved foden af Pyrenæerne ikke så langt fra Bordeaux, som vel nok er den mest kendte vinregion af alle i verden.
Armagnac er ikke nær så kendt som storebroderen Cognac, selvom den dateres længere tilbage. Den har faktisk 200 år mere på bagen i det franske, hvor den fløjlsbløde brændevin har forkælet mange folk og givet dem varme i kinderne. Det er en meget smuk druebrændevin, som tager sig enormt godt ud på flaske, som har for vane at være æstetisk og yderst præsentabel.
Baseret på hvidvin
Armagnac bliver fremstillet på de samme druesorter som Cognac og er baseret på en hvidvin. Det er druerne Colombard, Folle Blanche, Ugni Blanc samt Baco, som udgør en Armagnac. Det er dog en mere simpel druebrændevin, da den ikke destilleres flere gange. Den forekommer mere rå og har mere aroma og smag allerede efter destillation. Når den er blevet destilleret, kommer den på egetræsfade, så den kan lagre og udvikle sig til den smukke drik, den vitterligt er.
Det meste bliver i landet
Når en Armagnac fremstilles, er det meget typisk under strikse forhold ligesom med vin. Her bliver selve produktionen overvåget af to bureauer, som håndhæver reglerne for, hvordan man må bære sig ad. En af grundene, til at Armagnac måske ikke er så populært og har samme ophøjede status som Cognac, er måske, at der ikke bliver produceret nært så meget. Produktionen svarer kun til ca. 1/15 del af, hvad der kommer ud af Cognac. Det er dog langt størstedelen af Cognac, der forlader området og landet, hvorimod det meste af Armagnac bliver, hvor det kommer fra.
Armagnac smager fantastisk – for lige at cementere det fast. Den har så meget pondus og er enormt maskulin – dog med en vis blødhed, der beklæder tungen som fløjl. Den har en lækker karamelagtig smag og sødme, lidt honning, modne frugter og krydderier. Den kan være helt elegant, og den kan være mere bastant. Kvaliteten hænger unægteligt sammen med, hvor længe en Armagnac har fået på fad. Den klassificeres med: 3 stjerner (2 år på fad), V.S.O.P (5 år på fad), X.O. (6 år på fad), Hors d’Age (10 år på fad). Du finder nogle helt eminente Armagnac her på Smageklubben.dk.
Ingen resultater
Prøv at:
- Skrive færre ord
- Skrive mindre specifikke ord
- Tjekke om din stavning er korrekt
Har du brug for hjælp?
- Ring på 23 93 30 01
- Send en e-mail til info@smageklubben.dk