Cognac
Cognac er en smuk, fransk druebrændevin, som kommer fra området Cognac. Det er kun druer fra dette område, der kan lade dig pryde med navnet Cognac, da denne betegnelse er beskyttet. Området tegner sig for godt 90.000 hektar, og den årlige produktion af Cognac løber op i over 100 mio. flasker.
Læs mereDet er en meget eftertragtet drik, som er den fineste brandy, der overhovedet kan fås. Et velkendt billede fra de finere selskaber i gamle dage var mænd med polerede moustache, en høj hat, en rygende cigar og et glas Louis XIII Cognac (opkaldt efter en tidligere fransk konge), som går for at være den mest prestigefyldte Cognac overhovedet.
Fra ung hvidvin til ældgammel connoisseur
Faktisk er en Cognac baseret på en syreholdig og ung hvidvin, og det er navnligt druen Uni Blanc, der anvendes.
En Cognac skal igennem destillation to gange. Det foregår på et særligt apparat, som gør processen helt unik. Et destillat bliver opkøbt hos Cognac-huse rundt omkring i Cognac-området, hvor de finder ganske ung sprit, som kan lade sig udvikle og tage form og farve i de store egetræsfade på 350 liter.
De unge destillater kommer fra udvalgte områder, som er kvalitetsstemplede. Det er Hennessy, Martell, Remy Martin, Courvoisier og Camus, der lige nu er de allerbedste til at fremstille Cognac. Det er netop det, den altafgørende hemmelighed bag den store kvalitet fra Cognac findes – nemlig at de finder destillerede vine, som de blander. Der er altid fokus på vine af god kvalitet, og som har stort potentiale, når de kommer på fad i mange år.
Rangordnet kvalitet
Med en alkoholprocent på omkring de 40% er Cognac en robust og karakterfyldt herre med en potens ud over det sædvanlige.
Der er så uendelig meget lækker finish og balance mellem det kantede og det bløde, og det hele er en stor herlighed. Men kvaliteten er naturligvis rangordnet, som vi kender det fra Frankrig. Officielt er der kun 3 prædikater, men der er andre, der også tages i brug. Der er en V.S. (very special), som er lagret i mindst 3 år. Endvidere er der en V.S.O.P. (very special old pale), som er lagret i mindst 4½ år. Vieux (gammel), som er lagret mellem 4½ og 10 år. Napoléon – lagret i mindst 6 år. X.O. (extra old), der er lagret i mindst 10 år. Extra, som er lagret i mindst 6 år, men typisk længere end en X.O. Vielle Réserve, som er på samme niveau med en X.O., men som ofte får længere på fad. Til sidst er der Hors d’Age, som er uden for alder.
Når du smager en god Cognac, kan du forvente delikate noter såsom frugter, bær, honning, lakrids, karamel, vanilje og fad. Det er en prestigefyldt brændevin, som er en udsøgt fornøjelse. Find din favorit Cognac her på Smageklubben.dk.
Ingen resultater
Prøv at:
- Skrive færre ord
- Skrive mindre specifikke ord
- Tjekke om din stavning er korrekt
Har du brug for hjælp?
- Ring på 23 93 30 01
- Send en e-mail til info@smageklubben.dk